YANGIN ALGILAMA VE ALARM SİSTEMLERİ

  • Blog Header Image

Yangın algılama sistemi yangına erken tepki verebilmek için yangınla mücadelenin haberleşme sistemidir. Her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerde çıkabilecek yangını başlangıç aşamasında noktasal olarak bildirilmesi bölgesel itfaiye birimlerine erken haber verebilmesi yangının yayılma hızı düşünüldüğünde can ve mal kaybını önlemek için en etkili yöntemdir.


Binaların Yangından Korunması Hakkındaki yönetmeliği ticari işletmelerde bu sistemin zorunlu olduğunu görmekteyiz. Sistem Tasarımında TSE nin kabul ettiği EN 54-14 ve diğer ülkelerde NFPA, EN, VDS gibi farklı standartlar kullanılmaktadır. Ayrıcı kullanılacak ürünlerde çeşitli sertifikasyonlar talep edilmektedir. ( UL, LPCB, GOST vs. ) bu sebepten kullanılacak ürünler sistemin devreye alınması ve montajı konuya hakim uzman kişi ve ekipler tarafından yönetilmedir.


Yangın algılama sistemleri binaların yapısal özelliklerine ve sistemin çalışma prensibine göre konvansiyonel ve adresli Sistem olmak üzere iki temel kategoriye ayrılır.


KONVANSİYONEL YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ

Konvansiyonel sistemler yangın panelinde bölgeler olarak bölümlendirilir. Örnek olarak 15 adet algılama elemanı olan bir bölgede herhangi bir dedektör algılama yaptığında o bölgeden uyarı gelecektir ama hangi detektörden geldiği belirli olmayacaktır. Bir bölgede kullanılan sistemin sistemin kapasitesine göre çoklu dedektör bağlanabilir. Adresli sistemlere oranla daha uygun maliyetli ve daha basit bir teknolojiye sahip olan konvansiyonel yangın alarm sistemleri genellikle ev, ufak katlı apartman daireleri, küçük ve görüş açısı geniş mekanlar için idealdir.


ADRESLİ YANGIN ALGILAMA SİSTEMLERİ

Adresli yangın alarm sistemleri, yangının türünü, tam olarak yerini, hangi detektörden geldiğini gösteren, sistemlerdir. Adresli sistemlerde yangın algılama paneline panele bağlı noktalar panel özelliklerine göre 250 – 1250 ayrı nokta için ani müdahale imkanı verebiliyorlar, aynı zamanda bu sistemler diğer söndürme sistemleri, duman tahliye sistemleri vb. tüm söndürme gaz algılama, kamera ve güvenlik sistemleri ile entegre halinde çalışabilmektedir. Farklı konumlardan izlenebilmektedir. Adresli Yangın alarm sistemleri, Endüstriyel tesislerde, alışveriş merkezleri, oteller, siteler vb. yerlerde tercih edilir.


Panel özelliklerine göre farklı bölgelerde çıkabilecek farklı yanma türlerine göre sisteme yangın senaryoları yüklenebilir örneğin bodrum kat depo bölümünde bir yangın çıkması durumunda duman tahliye sistemini çalıştırıp dumanın tahliye olması için bir programlama yapılabilir.


SİSTEM EKİPMANLARI;

Kontrol Panelleri; Detektör ve yangın ihbar butonlarından gelen uyarı ve sinyalleri değerlendiren, sistemin beyni olarak adlandırabileceğimiz sistemi kontrol eden panodur.


Dedektörler; Dedektör seçimi önemli bir konudur, Mekanın yangın sınıfı, dedektörün yerleştirildiği ortamın tozlu buharlı veya dumanlı olup olmadığı vb tüm şartları göz önünde bulundurup yangın algılama sisteminin kurulacağı mekan için en uygun dedektör seçilmelidir.


Yangın İhbar Butonları; Yangın ihbar butonları kısaca alarm sistemini harekete geçirerek bir yangın durumunda alarm vermek için personele imkan tanıyan ürünlerdir. Bu butonlar; bir alarm vermek için herhangi bir noktadan 30 metreden fazla uzağa gitmeden, engelleme olmaksızın kolaylıkla ulaşılabilecek noktalara iyi bir şekilde monte edilmiş olmalıdır.


Alarm Sirenleri; İlgili binada oturan kişileri alarm durumuna geçirmek veya tahliye etmek amacı ile tüm bina içinde duyulabilir olması gereken elektronik sirenlerdir.


Test ve Bakım; Kullanıcı düzenli olarak aşağıdaki test ve bakımları gerçekleştirmelidir. Sistem devamlı olarak test edilmelidir ve gerekli servis hizmetleri verilmelidir.